Winchester, Casa spiritelor – un horror atipic apărut în 2018

Filmul Winchester a debutat pe 16 februarie 2018 in Romania si a atras pareri pozitive din partea criticilor. Complexitatea sa si faptul ca este inspirat din fapte reale, au atras numeroase vizionari, Winchester fiind urmarit de un numar considerabil de persoane atat la cinematograf, cat si pe site-urile de filme 123movies go online. Desi parea dedicat doar celor pasionati de filme de groaza, se pare ca a cucerit inimile unui public mult mai variat.

Echipa de regizori formata din Peter Sperig si Michael Spierig a pus in scena un film care cu greu se poate incadra intr-o categorie, motiv pentru care a fost inclus in mai multe genuri. Este un film biografic prezentand scene inspirate din fapte reale si viata unei familii, este horror – datorita scenelor specifice cu spirite si fantome razbunatoare, este thriller datorita pasajelor sangeroase si se incadreaza si in sectiunea mister – misterul fiind cel care invaluie intreaga actiune. Desi a fost inclus de unii fani si in categoria „fantastic”, acest film nu intruneste toate caracteristicile genului pentru a isi gasi locul aici.

Distributia ne-o prezinta pe Hellen Mirren in rol principal si pe Jason Clarke in rolul medicului. Actorii se identifica perfect cu personajele, devenind credibile si autentice – un alt plus al acestui film.

Actiunea este inspirata de evenimente reale. Filmul urmareste indeaproape povestea personajului feminin Sarah Winchester, o femeie care in urma decesului sotului si copilului este convinsa ca este victima unui blestem. Sarah este un personaj interesant si profund, rational, chiar daca la prima impresie nu pare. Aceasta incepe sa remodeleze propria casa la recomandarea unui medium. Construita din obsesia continua a proprietarei, casa are sapte etaje si sute de incaperi.

Pentru toti cei care vad casa de afara, aceasta pare rodul nebuniei unei femei, insa Sarah nu construieste casa pentru ea, pentru nepoti sau pentru medicul psihiatru pe care l-a chemat acasa. Scopul sau este acela de a construi o inchisoare sau un azil pentru fantomele razbunatoare si cele mai inspaimantatoare fantome au probleme vechi cu familia Winchester, fiind omorate de gloantele produse de aceasta.

Winchester se prezinta ca un film de groaza retinut si cerebral si aduce pe ecrane una dintre cele mai sinistre case din lume. Sentimentele de angoasa pentru spectatori incep chiar inainte de a intra in aceasta casa. De la exterior conacul este in paragina in urma razboiului de secesiune. Asadar, o cladire eleganta, desi inauntru este un adevarat labirint.

Casa exista si astazi si arata mult mai inspaimantator decat conacele in paragina. Senzatia sufocanta este data de cadrele foarte stranse care sunt specifice regizorilor. Angoasa este asigurata si de faptul ca de prea putine ori spectatorul poate vedea marginile camerelor in care actiunea are loc. Decorul este realizat cu maiestrie pentru a crea aceste stari emotionale de angoasa, apasare si, uneori, claustrare. Tot locul pare mic, ingust si terifiant, si ceea ce a prins cel mai bine la public este faptul ca intreaga poveste este una reala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *