Terapia cu un câine pentru o viață mai fericită

Un câine nu este doar un prieten, companion, paznic, ajutor la vânătoare sau la pășune. Se pare că animalele cu patru picioare ajută la menținerea sau restabilirea sănătății. Terapia cu câini devine o metodă tot mai populară.

Câine-vindecător

De-a lungul istoriei umane, câinele a fost aproape. Indiferent de mărimea și puterea lor, oamenii au beneficiat de pe urma lor. Și nu numai în afacerile economice și militare, câinii din cele mai vechi timpuri au fost folosiți pentru a restabili sănătatea. Unele descoperiri arheologice indică în mod indirect că în Egiptul antic și în Hellas din perioada hipocratică, câinii erau folositi in tratamentul bolilor umane. În secolul al XVIII-lea, un spital englez pentru bolnavii mintali avea diverse animale domestice, inclusiv câini, deoarece medicii au observat că comunicarea cu animalele de companie au un efect benefic asupra pacienților.

Strămoșul terapiei moderne cu caini este Boris Levinson, psihiatru american care a lucrat cu copii. El a menționat că prezența unui câine în sala de așteptare și în birou cauzează emoții pozitive la copii și accelerează tratamentul. În prezent, terapia cu câini este destul de întâlnită în America și Europa. În Romania, această metodă începe sa câștige popularitate.

Terapia cu caini și copiii speciali

Câinii ajută la realizarea unui succes semnificativ în ajutorul copiilor speciali: autisti, cu sindrom Down, paralizie cerebrală, deficit de atenție și hiperactivitate. S-a constatat că animalele pot avea un efect calmant asupra copiilor hiperactivi. Câinele, surprinde cu ușurință și ține atenția copilului pentru o lungă perioadă de timp, chiar dacă acesta are dificultăți de concentrare.

Experiența europeană a reabilitării arată că: copiii cu autism pot găsi cu ușurință un limbaj comun cu un cățeluș pufos și delicat. Comunicarea cu câinele poate ajuta un copil cu tulburări să vorbească, iar diverse activitati cu animalele dezvoltă abilități motorii fine. 

În Germania, mai multe clinici serioase oferă sesiuni de terapie. În Norvegia, centrele de specialitate pregătesc câini terapeuți. În Polonia, specialitatea de terapeut canin a fost introdusă în registrul de stat al profesiilor acum 6 ani. În Finlanda, câinii special instruiți ajută copiii să facă față problemelor de vorbire.

O altă direcție a acestei terapii este asociată cu capacitatea câinilor de a simți cele mai mici schimbări în corpul uman, asociate cu anumite încălcări. De exemplu, câinilor au capacitatea de a detecta cancerele intestinale și ale tractului urinar în stadii incipiente, de a simți aparitia unei convulsii epileptice. În Regatul Unit, există un întreg institut de cercetare care examinează capacitatea câinilor de a detecta cancerul și alte afectiuni periculoase la om. În special, asistenții cu patru picioare pentru diabetici sunt instruiți la institut: câinii simt când nivelul glicemiei devine periculos.

În Romania, terapia nu este încă susținută de stat și este dezvoltată în principal de către entuziaști și de voluntari.

Comunicarea cu psihoterapeutul cu patru picioare

Câinii ajută la tratamentul depresiei la persoanele care au suferit violențe și pierderi grave. Poate că acest lucru se datorează faptului că un animal poate tăcea și poate asculta cu atenție, fără să propovăduiască sau să-și exprime părerea. Un caine nu-i pasa de ceea ce arata o persoana sau de ceea ce spune ea. Este o sursa inepuizabilă de iubire necondiționată de care atât de mulți au nevoie.

Lucrul cu un animal de companie îi ajută pe copiii și adulții nesiguri să își recastige încrederea în sine.

Comunicarea cu câinii este foarte pozitivă pentru persoanele în vârstă care trăiesc în casele de îngrijire medicală și persoanele cu dizabilități.

O cale plăcută pentru sănătate

Un câine poate fi un mijloc excelent de prevenire a bolilor cardiovasculare. Potrivit statisticilor, proprietarii câinilor se mișcă mult mai mult și mai activ decât cei care nu au animale de companie care necesită îngrijire constantă și plimbări regulate.

În orice moment al anului, în orice vreme, stapanul trebuie sa mearga la o plimbare cu câinele de 2-3 ori pe zi.

Potrivit rezultatelor cercetărilor efectuate de diferite grupuri de oameni de știință, interacțiunea cu câinele normalizează ritmul cardiac, reduce nivelul tensiunii arteriale, reduce nivelul de stres.

Terapie controversată

În ciuda tuturor lucrurilor pozitive care se spun și se scriu despre terapia cu caini, există o mulțime de de controverse. Principala controversa  este lipsa unei baze științifice. Nimeni nu știe de ce comunicarea cu câinele are un efect pozitiv. Nu există o înțelegere clară a modului în care funcționează aceasta terapie. Susținătorii sunt forțați să își construiască teoriile nu în modul general acceptat în lumea științifică, de la o idee generală la detalii, ci, dimpotrivă, prin adăugarea unei teorii la rezultatele unui experiment. O astfel de abordare a medicamentelor bazate pe dovezi este inacceptabilă și tocmai aceasta nu permite ca terapia cu caini să devină un mijloc universal acceptat de tratament și reabilitare.

Este imposibil să nu luăm în considerare faptul că aceasta nu poate fi o tehnică universală potrivită pentru toată lumea. Contraindicația necondiționată este alergia confirmată la câini și teama severă cauzată de acestia. Comunicarea cu câini poate fi inutilă sau chiar dăunătoare.

Alegerea greșită a terapeutului canin poate avea și un impact negativ. De exemplu, un câine extrem de activ, agitat și zgomotos nu poate să calmeze, ci să deranjeze și să irite pacienții cu un psihic instabil.

Un alt factor care împiedică dezvoltarea terapiei constă în complexitatea selecției și formării câinilor. Nu fiecare câine poate trece o selecție riguroasă. Este necesar să se țină seama de faptul că sesiunile de terapie devin un stres semnificativ pentru un animal. Veterinari noteaza: animalele folosite în mod activ pentru sesiunile de terapie sunt mai des bolnavi și durata lor de viață este mai redusă.

Câinele poate sa fie un partener și un prieten al omului. Acesta poate și vrea să ajute, dar numai o persoană bine pregătită cu cunoștințe speciale poate aranja tratamentul cu ajutorul unui câine, astfel încât procesul terapiei să aducă plăcere și să fie benefic ambelor părți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *