Posted on

Sciatica și manifestările sale – durere la nivelul piciorului, amorțeală

Apariția durerii severe de spate poate fi o manifestare a sciaticii. In caz de sciatică, amorțeala și durerea s-au răspândit la fesă și coapsă, apoi pe spatele piciorului, uneori până la picior. Cauzele afecțiunii pot fi discurile intervertebrale hernite, modificări ale structurii vertebrelor, leziuni și probleme de postură. Un rol semnificativ în geneza aparitiei sciaticii il joacă și stresul. Odată cu apariția durerii și a afectării activității motorii, este necesar un apel la medic, examinarea și selecția individuală a terapiei.

Ce este sciatica: afectiunea nervului sciatic in hernie, probleme vertebrale

Măduva spinării este împărțită în patru secțiuni principale de sus în jos: cervical, toracic, lombar și sacral. Nervii spinali sunt numiți după partea coloanei vertebrale de unde provin. În sciatică, cel mai adesea este afectat cel de-al cincilea nerv (L5) și primul nerv sacral (S1). Nervul sciatic este format în principal din rădăcinile nervoase L5 și S1. Atunci când aceste rădăcini nervoase sunt iritate, deteriorate, de exemplu, deoarece o hernie a unui disc intervertebral s-a format, poate duce la sciatică.

Principalele cauze ale sciaticii sunt iritarea proceselor osoase ale corpului vertebral, formarea chisturilor periarticulare in articulatia coloanei vertebrale, hernia discului intervertebral. Ele pot irita sau stoarce un nerv în coloana vertebrală sau la ieșirea canalului spinal.

Stenoza spinării din regiunea lombară, în care canalul spinal al spatelui inferior devine excesiv de îngust, poate duce, de asemenea, la sciatică. Și spondilolisteza, deplasarea vertebrelor care se află peste nivelul relativ inferior, poate fi una din cauzele sciaticei.

Încărcările excesive pe coloana vertebrală, mișcările incorecte la ridicarea obiectelor, provoacă hernie, aceste modificări degenerative pot servi drept bază pentru sciatică.

Cu toate acestea, nu toate durerile de spate sunt un simptom al sciaticii. Deși durerea este adesea confundată cu osteocondroza, nevralgia, miozita, durerea este tipică pentru sciatica adevărată, care afectează în principal mușchiul gastrocnemius sau partea exterioară a piciorului, uneori pe picior sau de la picioare.

Sciatica poate apărea la orice persoană, dar majoritatea persoanelor care suferă de aceasta problema au de la 30 la 50 de ani, deși sciatica este posibilă la vârstnici, adolescenți și chiar la copii. Femeile gravide pot prezenta dureri asemănătoare cu sciatica. Astfel de senzații sunt tipice sportivilor, persoanelor care au un stil de viață activ și persoanele sedentare, precum și la pacienți supraponderali și slabi.

Ce cauzează amorțeală și durere?

Sciatica se poate întâmpla fără niciun motiv special. Unii oameni spun că se trezesc dimineața cu durere, simt amorțeală a unei părți a piciorului care nu dispare. Alții evidențiază legătura cu halterele, după care a apărut o fisură în spate (adesea datorită formării unui disc herniat). Previziunea dezvoltării sciaticei este aproape imposibilă, întotdeauna apare neașteptat.

Pacienții care descriu simptomele sciaticii se plâng, de obicei, că apare durerea care trece prin spatele coapsei și, de obicei, suferă doar un singur picior. Pacienții uneori compensează această durere cu o durere de dinți si sunt care prezinta o amorțeală a părților piciorului. De asemenea, durerea poate fi simțită ca o senzație de furnicături sau arsură în picior, o slăbiciune a mușchilor este tipică, făcând mișcarea dificilă. Datorită durerii, este inconfortabil să stați și să vă odihniti.

Care este relația dintre stres și sciatică?

Mulți oameni de știință cred că stresul poate provoca episoade de sciatică. Astfel, diferite situații care provoacă stres fizic sau emoțional joacă un rol în provocarea și creșterea durerii în general, complicând cursul mai multor patologii, inclusiv provocând sciatica. De obicei, orice situație emoțională din familie, la locul de muncă devine provocator. Cu cat dureaza mai mult stresul, cu atat mai greu pot fi efectele sale. Găsirea modalităților active de a face față situațiilor stresante poate ajuta la prevenirea sciaticii.

Cum să înțelegeți că aceasta este sciatica și când aveți nevoie de un medic?

Uneori, sciatica poate fi dificil de diferențiat, pacienții înșiși nu pot înțelege întotdeauna ce s-a întâmplat cu ei. Prin urmare, dacă durerea a apărut brusc și nu dispare dupa cel mult două ore, este necesar un medic și o examinare completă. Cel mai adesea, pacienții se adresează unui chirurg, ortopedist sau neurolog, deși o examinare inițială poate fi efectuată de un medic de orice specializare, chiar și de un paramedic ambulant.

Inițial, mulți oameni încearcă să facă față durerii și merg la medic dacă simptomele persistă timp de câteva săptămâni sau dacă durerea este exprimată într-o asemenea măsură încât persoana nu își poate desfășura activitatea zilnică. Inițial, medicul întreabă în detaliu circumstanțele durerii, problemele de spate, leziunile suferite, în timp ce efectuează simultan examinarea inițială.

În timpul inspecției și examinării

Pentru a determina care nerv este deteriorat, un specialist poate efectua teste provocatoare care creează o tensiune suplimentară mică a nervului sciatic. De exemplu, atunci când se examinează un pacient, medicul ii ridică un picior, monitorizând îndeaproape reacția. Această acțiune poate determina o creștere a durerii la nivelul piciorului in caz de sciatică. În plus, se face o evaluare a funcției motorii, a reflexelor și a sensibilității în proiecția trunchiului nervos.

Dacă diagnosticul rămâne neclar sau este necesară clarificarea cauzelor nervului sciatic, medicul poate recomanda examinări instrumentale pentru a vizualiza zona afectată. Mai întâi de toate, un specialist va recomanda radiografia coloanei vertebrale lombare, precum și tomografia computerizată sau RMN. Electromiografia este de asemenea folosită uneori: atunci când se testează, activitatea electrică a nervilor este măsurată și modul în care mușchii reacționează la stimularea nervului.

Lasă un răspuns