Posted on

Cum să organizați un loc de muncă care să contribuie la creșterea productivității

Ați fi surprins, dar cantitatea și calitatea muncii pe care o facem depind de modul în care este organizat locul nostru de muncă.

Ce este ergonomia?

Cu excepția celor care creează în ateliere, experimente în laboratoare sau cei care fac filme, majoritatea dintre noi petrec orele de lucru în spațiile de birouri. Este chiar o știință specială numita ergonomie. Sarcina sa este de a face locul de muncă confortabil și sigur (ergonomic). Un astfel de loc de muncă are caracteristici proprii, care trebuie respectate pentru a menține sănătatea și a lucra cu o eficiență maximă.

Planificarea spațiului

Pentru amenajarea locului de muncă este necesar spațiu. Care este minimul? Dacă lucrați la un computer, acesta este determinat de monitor. Suprafața locului de muncă trebuie să fie de cel puțin 4 pe 2 m. În practică, cel mai adesea se dovedește a fi nu mai mult de 2 pe 2 m. Și cel puțin jumătate din acest spațiu este ocupat de masă. Pentru a menține o atitudine energetică și o performanță bună în astfel de condiții, este necesar să se respecte anumite reguli.

Temperatura și umiditatea camerei

Temperatura optimă pentru lucru este de 23-25 ​​grade. În cazul în care camera este mai rece sau mai cald, timpul petrecut în ea este mai bine să se reducă cât mai mult posibil. Înainte de începerea zilei de lucru și la sediul acesteia, este necesară ventilarea. Într-o cameră fara ventilatie, creierul suferă de o lipsă de oxigen, veți simți letargia, căscatul și în cele din urmă veți lucra mai puțin productiv. Luați în considerare faptul că în sezonul rece, oxigenul este activ “ars” de încălzitoare. Ele fac aerul prea uscat. Prin urmare, aerul ar trebuie sa circule mai des în cameră. Ar fi bine să instalați un umidificator, astfel veți evita uscarea pielii și, cel mai important, mucoasa ochilor si nasul. Sindromul de ochi uscat si dificultatea respiratiei nu contribuie la munca.

În timpul verii, aparatele de aer condiționat nu sunt doar surse de racorire, ci și surse de răceli.

Iluminarea corespunzătoare

Lumina difuză este ideală pentru muncă. Este mai bine să nu folosiți perdele, ci jaluzele: cu ajutorul lor este mai ușor să reglați intensitatea și direcția luminii. În plus, jaluzelele sunt mai ușor de curățat de praf si care pot fi o sursa de alergii.

Dacă este imposibil să lucrezi fără iluminare artificială, ridicați intensitatea luminii. Alegerea tipului de lumina: rece, neutră sau caldă, este subiectivă. În ceea ce privește lămpile, este mai bine să alegeți LED-ul: acestea nu dau o pâlpâire, cum fac lămpile fluorescente și nu conțin gaze sau vapori de mercur toxici pentru oameni, cum ar fi lămpile cu halogen.

Alegerea unei mese și a unui scaun

Masa trebuie să aibă o anumită înălțime, în funcție de înălțimea dvs. Înălțimea poate fi de la 68 la 80 cm.

Monitorul computerului trebuie să fie amplasat aproximativ la o distanță de braț de la ochi, aceasta este de aproximativ 50 cm. Pentru monitoarele cu diagonale mari (20-22 inch), această distanță trebuie mărită în mod corespunzător la 70-75 cm. De asemenea, este important la ce înălțime monitorul să fie instalat: optim este când marginea superioară a acestuia este la același nivel cu ochii. Un monitor montat mai sus va crește tensiunea pe ochi, de asemenea va provoca oboseală rapidă a gâtului. Aceste reguli nu numai că vă vor salva ochii, dar veți reduce si oboseala, veți face mult mai multă muncă.

Spațiul de sub masă ar trebui să fie liber și să ofere posibilitatea de a întinde picioarele. Este recomandat un suport util și special pentru picioare. Aveti grija la circulația corectă a sângelui: picioarele și mâinile nu trebuie să fie amorțite.

Ia un stand de tastatură. Mâinile trebuie plasate liber pe cotierele scaunului sau pe masă; încheieturile nu trebuie să se odihnească pe marginile ascuțite.

Scaunul trebuie sa fie selectat în înălțime, în funcție de înălțimea dvs. El trebuie să ofere un sprijin puternic. Asigurați-vă că nu trebuie să vă îndoiți. Nu numai ca veți evita multe probleme cu coloana vertebrală care rezultă din sarcina statică, dar veți fi mai puțin obosiți și, în consecință, veți face mai multe lucruri.

Totul trebuie sa fie bine pus la punct!

Ar trebui să fie ordine pe masa. De îndată ce veniți la birou și vedeți o grămadă de hârtie pe masă, papetărie, cani, autocolante, etc., subconștientul dvs. dă imediat creierului un “semnal de confuzie”. Acesta nu este un asistent al muncii productive.

Când știți unde este totul, când totul este la îndemână, veți evita încărcările nervoase inutile, căutând detaliile sau documentele necesare. Este necesară prezența unui coș de gunoi. Lucruri inutile, cum ar fi suvenirurile și jucăriile mici de pe masa, este mai bine să nu păstreze: ele vă vor distrage atentia.

Pauză!

Corpul, în special ochii, au nevoie de odihnă. În timpul zilei de lucru, asigurați-vă că luați pauze. Gimnastica pentru ochi, și un antrenament mic sunt la fel de utile. Nu abuzați de băuturi tonice cum ar fi ceaiul și cafeaua: cofeina și teina conținute în ele se acumulează în organism, făcându-ne agitați și irascibili. Mai bine sa încercați să consumati ceaiuri din plante revigorante: acestea va vor da puterea și consumul de ceai împreună cu colegii dvs. va fi deosebit de plăcut!

Deci, regulile de bază ale unui loc de muncă “productiv”, sunt confortul, siguranța, beneficiile pentru sănătate și sistemul nervos. Urmați sfaturile noastre și lucrați cu plăcere!

One comment Cum să organizați un loc de muncă care să contribuie la creșterea productivității

  1. In al doilea rand, plotul filmului e de-a dreptul improbabil. Mark al nostru e lovit de un obiect contodent, pierdut in mijlocul unei furtuni si abandonat de echipaj pe Marte. Ok, i can live with that. Dupa vreo luna, aia de la 123movies full il descopera si decid ca e timpul sa arunce triloane de dolari pentru a-si recupera omul. Yeah… Nu ca nu as avea incredere in faptul ca agentia spatiala americana ar pune viata umana in fata factorului financiar. Totusi, de banii pe care ii dai pe Mark de pe Marte, salvezi 1000 de John Doe de pe Pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *