Posted on

Conjunctivita difterică și simptomele sale

Conjunctivita difterică este o boală infecțioasă rară care are o natură bacteriană. Esența sa constă în faptul că în zona mucoasei globului ocular se formează un proces inflamator datorită expunerii corpului la bacili difterici și formării de filme fibrinice specifice. Din punct de vedere clinic, această patologie este caracterizată de manifestări locale pronunțate inflamatorii, care sunt uneori suplimitate de un sindrom de intoxicație generală. Prognoza pentru această stare depinde în mod direct de forma sa. În cazuri avansate, acest proces patologic poate duce la simblefaron, ulcere corneene, precum și răspândirea răspunsului inflamator la toate structurile și membranele globului ocular.

Incidența conjunctivitei difterice în rândul populației nu este mare. Este extrem de rar ca această inflamație să apară în formă izolată. În cele mai multe cazuri, acesta este combinat cu difterie și tractul respirator superior. Cel mai adesea, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 si 10 ani au această boală. Cu toate acestea, adulții pot, de asemenea, suferi uneori de această patologie. Nu a fost identificată nicio dependență de gen.

Agentul cauzal al acestei boli este Corynebacterium diphtheriae. Pentru prima dată această bacterie a fost descrisă de microbiologul german Edwin Klebs. Ulterior, Friedrich Leffler a contribuit semnificativ la studiul acesteia. Din punct de vedere morfologic, o astfel de bacterie se caracterizează prin prezența unei structuri în formă de tijă și a lipsei de mobilitate. Acesta aparține microorganismelor gram-pozitive și are o lungime de la unu la opt micrometri. Bacilul difteric tolerează destul de bine expunerea la factorii de mediu. Poate fi inactivat folosind căldură. Dezinfectanții și razele ultraviolete directe au, de asemenea, un efect dăunător asupra acestei bacterii.

Infecția are loc de la o persoană bolnavă sau de la un purtător de bacterii. Este de remarcat faptul că cel mai mare pericol în ceea ce privește epidemiologia îl reprezintă acei oameni care suferă de difterie în formă ștearsă sau atipică. În majoritatea cazurilor, infecția are loc prin calea aerului. Literatura descrie cazurile în care conjunctivita difterică s-a dezvoltat după ce bacteria a fost transportată în regiunea perioculară prin mâinile murdare sau prin folosirea unor obiecte de igienă comune cu o persoană bolnavă. Este demn de remarcat faptul că difteria este o infecție extrem de contagioasă. Cu alte cuvinte, este ușor de transmis de la o persoană infectată la una sănătoasă. După boală, rămâne imunitatea persistentă, care nu împiedică re-infectarea, dar oferă un curs mai ușor de difterie.

Clasificarea conjunctivitei difterice include trei forme principale: cataral, lobar și difteric. Prognosticul cel mai favorabil este forma catarală. Apare în aproximativ 14% din cazuri. Semnele inflamatorii locale din membrana mucoasă a globului ocular sunt exprimate ușor, filmele fibrinoase nu sunt detectate. Uneori, o persoană bolnavă nici nu acordă atenție inflamației sale. Forma lobară este, de asemenea, relativ favorabilă. Acesta reprezintă aproximativ 80 %. Filmele fibrinoase sunt localizate în principal pe membrana mucoasă a pleoapelor. Defectele de cicatrice nu se formează în zona afectată.

Cea mai periculoasă este forma difterică. Se găsește în cel mult 6% din oameni. În acest caz, conjunctivita este caracterizată de prezența raidurilor fibrinoase comune, care ulterior duc la formarea de cicatrici. Aproape jumătate din cazuri dezvoltă complicații severe.

Simptomele conjunctivitei difterice

De regulă, un astfel de proces patologic este unilateral. Forma catarală este însoțită de cele mai ușoare simptome. Ombilicul devine moderat hiperemic, iar în zona conjunctivei se detectează edemul. Nu există alte plângeri.

Forma fibrină se stabilește dacă se formează filme cenușii pe membrana mucoasă care acoperă pleoapele, lipite pe țesuturile subiacente. Dacă încercați să îndepărtați astfel de filme, o suprafață ușor sângerânda rămâne în locul lor. Există și alte simptome locale care indică prezența unei reacții inflamatorii, și anume roșeața și umflarea.

În forma difterica, pleoapele sunt în mod semnificativ umflate și sigilate, datorită cărora pacientul nu-și poate deschide complet ochii. Există plângeri privind evacuarea din ochi a exudatului mucopurulent. La examinare, raidurile fibrinoase pot fi detectate, localizate nu numai pe membrana mucoasă a pleoapelor, ci și pe pliurile de tranziție. Apar simptome cum ar fi sângerările grave în timpul îndepărtării filmelor și formarea defectelor cicatrice.

Diagnosticul și tratamentul bolii

A suspecta această boală se poate face pe baza unei examinări obiective. Metodele suplimentare includ teste de sânge general și biochimic, biomicroscopie oculară, visometrie și oftalmoscopie. Examinarea bacteriologică arată natura procesului inflamator. O reacție de aglutinare a latexului este utilizată ca o metodă rapidă.

În cazul conjunctivitei difterice, în primul rând, trebuie să faceti vaccinul anti-difteric. În plus, se recomanda agenți antibacterieni. Ochiul în sine, direct este spălat cu soluții antiseptice. Dacă este necesar, planul de tratament este suplimentat cu keratoprotectori și terapie cu vitamine.

Prevenirea dezvoltării conjunctivitei difterice

Principala metodă specifică de prevenire este vaccinarea. În plus, se recomandă identificarea și izolarea bolnavilor în timp util.

Lasă un răspuns