Cea mai mică primă RCA pentru autoturisme ar putea fi 541 de lei

Numeroasele proteste ale transportatorilor vizavi de preţurile prea mari ale primelor de asigurare RCA par a da roade în sensul că în viitor aceste prime vor fi plafonate. Guvernul a pregătitit o listă cu tarifele maxime ale primelor RCA, care a fost deja aprobată de ASF şi Consiliul Concurenţei.

Aceasta a intrat în dezbatere publică şi în curând va deveni obligatorie pentru asiguratori. După publicarea Hotărârii de Guvern, asiguratorii care nu o respectă sunt pasibili de o amendă între 1.000 de lei și 50.000 de lei. Pe lângă amendă se pot dispune şi măsuri complementarii.

Tarifele maxime diferă în funcţie de vârsta persoanelor şi de capacitatea cilindrică a maşinii. Se face distincţie între persoanele juridice şi persoanele fizice.

Pe noi ne interesează în special cât va plăti pentru asigurarea maşinii o persoană fizică. Autoturismele persoanelor fizice sunt incluse în categoria „autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masă maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maxim nouă locuri”.

Cel mai mic tarif maxim (pentru astfel de autovehicule) se va aplica în cazul persoanelor trecute de 60 de ani, care au o mașină cu capacitate cilindrică între 1201 şi 1400 cmc. Preţul maxim în cazul de faţă va fi de 541 de lei. Cel mai mare tarif se va aplica în cazul persoanelor până în 25 de ani, care au o maşină cu o capacitate cilindrică mai mare de 2500 cmc. Valoarea poliţei de asigurare poate urca până la 3.087 de lei.

Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 26 şi 30 de ani, cea mai mică primă de asigurare este de 800 de lei, iar cea mai mare de 2.450 de lei. Pentru persoanele cu vârste între 31 şi 40 de ani, cea mai mică primă este de 712 lei, iar cea mai mare este de 1796 de lei.

Persoanele cu vârste cuprinse între 41 şi 50 de ani, vor plăti între 617 şi 1822 de lei, iar cele cu vârste cuprinse între 51 şi 60 de ani vor plăti între 611 şi 1.800 de lei. Menţionăm din nou că e vorba de tarife maxime. Asiguratorii pot practica tarife sub aceste praguri.

Sursa
http://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=144954

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *