Ce este dosarul electronic medical

Dosarul electronic de sănătate conține o serie de informații relevante despre fiecare pacient din România. Este obligatoriu din noiembrie, iar medicii sunt nevoiți să îl inițieze și să îl compleze la fiecare consult medical. Au această obligație și medicii de familie, iar un dosar nu poate conține informații decât despre un singur pacient.

Funcționează ca o bază de date pe suport electronic în care sunt colectate informații precum grupa de sânge, alergiile, transplanturi, istoricul bolilor, diagnostice, boli transmisibile, intervenții chirurgicale etc.

Aceste informații pot fi consultate la nevoie de orice medic. Unele sunt obligatorii deoarece cunoașterea lor se poate dovedi la un moment dat vitale. Altele sunt facultative și pot fi trecute în dosar doar cu acordul pacientului.

De asemenea, medicii pot avea acces la o parte dintre informații, iar la altele au acces doar cu acordul pacienților. În felul acesta se respectă atât dreptul la viața privată a cetățenilor cât și nevoia de a cunoște anumite date care pot salva vieți sau pot evita răspândirea unor boli.

Pacienții pot accesa dosarul fie cu cardul de sănătate, fie cu CNP-ul sau CID-ul, care se generează automat prin introducerea codului numeric personal. Dacă se folosește cardul trebuie introdus și codul PIN al acestuia. În cazul în care se merge pe varianta CNP-ului trebuie introdusă, la un moment dat, parola aleasă de pacient la momentul primei autentificări în portal.

Dosarul poate fi consultat în totalitate de pacienți și reprezentanții săi legali. Medici îl pot consulta doar prin autentificarea cu un certificat autorizat, putându-se afla oricând cine anume a avut acces la date. Fără acordul pacientului și chiar și în lipsa acestuia, medici pot consulta doar informațiile de urgență și secțiunea de sumar. Restul datelor pot fi consultate de aceștia doar cu acordul pacientului prin solicitarea cardului de sănătate sau a poziției solicitate din matricea de securitatea a pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *